Wykład online: Z czego są delicje, czyli o historii składników (Albert Judycki)
W mailu z potwierdzeniem zakupu otrzymają Państwo link do wykładu online na platformie ZOOM. Po kliknięciu w link otworzy się aplikacja ZOOM, a jeśli nie mają jej Państwo, to pojawi się komunikat z prośbą o bezpłatną instalację aplikacji na komputerze, tablecie lub smartfonie.
Delicje warszawskie
Cykl wykładów poświęconych różnorodnym praktykom biesiadowania, handlu produktami spożywczymi oraz wytwórstwu wybranego asortymentu. Wykłady w oparciu o kwerendę archiwalną i biblioteczną, uwzględniającą historię warszawskich kupców i producentów. Całość łączy historia smaku i rzemiosła cukierniczego w Warszawie widziana w perspektywie luksusowych wyrobów cukierniczych Europy i świata.
Z czego są delicje, czyli o historii składników
Cukier, mąka, masło… nie potrzeba wiele, aby stworzyć pyszne ciastko. Jednak za każdym z tych surowców kryje się ciekawa historia, w której odbijają się losy całego świata. Wybierzemy się w podróż po kontynentach – od Indii do Brazylii – i epokach: od średniowiecza po międzywojnie, aby poznać elementy cukierniczej alchemii.
Prowadzący: Albert Judycki, wnuk założyciela i właściciel warszawskiej Cukierni Lukullus, absolwent Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej UW oraz Akademii Kulinarnej Le Cordon Bleu w Paryżu.
Tematy kolejnych wykładów:
Na tropie polskich smaków (14.06); Fakty i mity. O cukierniach przedwojennej Warszawy (12.07); Od „kremówki” do „kukułki” – najnowsze dzieje warszawskiej sceny cukierniczej (13.09).
Czas trwania: 90 minut
Opinie naszych Widzów
(4) Bardzo dobry wykład
więcej+Ma.....@gm...il.com | 19.05.2021
DPSKONALY
więcej+el.....@gm...il.com | 19.05.2021
Bardzo interesujący wykład. Pan konkretny "do bólu". ale to dobrze bo nie ma co się rozpływać w ochach i achach nad historią składników ciast. Nie dałam maksymalnej liczby punktów za czytanie z kartek. I nie mam tu na myśli cytatów, bo to oczywiście jest zrozumiałe. Ale w Panu prelegencie tkwi potencjał i myślę, że to tylko kwestia wprawy.
więcej+bo.....@in...ia.pl | 18.05.2021
Bardzo ciekawy wykład. Chętnie wezmę udział w następnych z tej serii.
więcej+an.....@po...ta.onet.pl | 18.05.2021
Wykład online: Z czego są delicje, czyli o historii składników (Albert Judycki)
Wydarzenie nie odbywa się w nadchodzącym czasie,
ale gdy pojawi się nowy termin,
damy Ci znać!
Nasze benefity
Możliwość wymiany rezerwacji najpóźniej na 3 dni przed wydarzeniem
Powiadomienia o zmianie w repertuarze
Zwracamy pieniądze w 24h lub wymieniamy na inny termin w razie odwołania wydarzenia