WYKŁAD ONLINE | Wykład Bartka Kieżuna: Kawa po turecku - zdjęcie

Średnia ocena

7 oddanych głosów

9,3 / 10

WYKŁAD ONLINE | Wykład Bartka Kieżuna: Kawa po turecku

"Legenda mówi, że to dzięki łakomstwu kóz ludzkość odkryła, że kawa o poranku każdego potrafi postawić na nogi. Rogate łakomczuchy miały się najeść ziaren prosto z krzaka i nie były w stanie usnąć. To oczywiście tylko jedna z opowieści. Inna okrycie pobudzających własności kawy przypisuje marokańskiemu mistykowi Abul Hasan ash-Shadhili – zapraszam na opowieść o historii kawy i jej miejscu w kulinarnej historii.

Cykl wykładów: Stambuł – kulinarny Orient-Express

Leżący na skrzyżowaniu szlaków handlowych Stambuł przez stulecia był jednym z najbardziej różnorodnych religijnie i etnicznie miast na świecie. Sefardyjscy i aszkenazyjscy Żydzi mieszkali obok zastanych na miejscu chrześcijańskich mieszkańców Bizancjum, Ormian, Greków i Włochów oraz obok muzułmanów, którzy pojawili się tu razem z armią Ahmeda II. Stworzyli razem wspaniałą mieszankę, w której narodowość była kwestią drugorzędną, bo najważniejsza była wspólnota jaka była ich udziałem. Splot kultur, narodowości, obyczajów i tradycji doprowadził do powstania niepowtarzalnej atmosfery tego fascynującego miejsca. Podczas cyklu wykładów porozmawiamy o tamtejszej kuchni jako nieodłącznej części kultury Stambułu. Dowiemy się, które kulinarne zwyczaje i tradycje zostały wpisane na listę reprezentatywną niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.

Prowadzący: Bartek Kieżun jest dziennikarzem kulinarnym związanym z magazynem Kukbuk. Z wykształcenia jest antropologiem kultury i absolwentem Szkoły Sommelierów. Współpracuje z Radiem Kraków, serwisem Wirtualna Polska, Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN. Prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje w konkursach kulinarnych. Jest autorem książki „Italia do zjedzenia”, kulinarnego przewodnika po Włoszech.

http://ciz.muzeumwarszawy.pl/wydarzenia/kawa-po-turecku/ "

Czas trwania: 75 minut

Opinie naszych widzów (4)

  • 10,0/ 10

    Przyjemny lektor, ogromna ilość interesującej informacji. Dziękuję za wykład!

    re.....@gm...il.com / 01 grudnia 2020

  • 10,0/ 10

    Jak zwykle wspaniały wykład, moc informacji, ciekawa forma prezentacji. Czekamy niecierpliwie na kolejne spotkania

    ko.....@ga...ta.pl / 25 listopada 2020

  • 10,0/ 10

    Bardzo interesująca opowieść Bartka Kieżuna o napojach tureckich, podana wartko i ciekawie.

    kg.....@on...et.eu / 25 listopada 2020

  • 10,0/ 10

    Bardzo przyjemny wyklad, interesujaco opowieziana historia Kawy. Interesuje mnie wszystko co zwiazane z Turcją wiec na pewno bede stalym gosciem tej tematyki.

    ol.....@gm...il.com / 24 listopada 2020

Muzeum Warszawy - Adres i dojazd

Rynek Starego Miasta 28-42
00-272 Warszawa

http://muzeumwarszawy.pl

Kup bilet