Wykład online: Bliski Wschód od kuchni; Pasta i tażin: kuchenne rewolucje libijskie (Dr Magdalena El-Ghamari) - zdjęcie

Średnia ocena

7 oddanych głosów

9,0 / 10

Wykład online: Bliski Wschód od kuchni; Pasta i tażin: kuchenne rewolucje libijskie (Dr Magdalena El-Ghamari)

Cykl: Bliski Wschód od Kuchni

Pasta i tażin: kuchenne rewolucje libijskie

Smaki Bliskiego Wschodu od dziesięcioleci goszczą na stołach całego świata. Współcześnie często nawet nie pamiętamy już o ich orientalnym pochodzeniu i ostro – słonych przysmakach. Przepisy przemieszczały się po miastach średniowiecznego islamu, takie jak historie z Tysiąca i jednej nocy, noszone przez podróżników i testowane, zbierane, kopiowane i dostosowywane do lokalnych składników. Wiele z tych przepisów to przodkowie popularnych współczesnych potraw, takich jak baklawa i hummus. Inne w dużej mierze zniknęły z użytku…

Prowadząca: dr Magdalena El Ghamari - doktor nauk społecznych. Pracownik naukowo-dydaktyczny w Instytucie Nauk Politycznych i Stosunków Międzynarodowych (INPISM) oraz Kierownik Pracowni Bezpieczeństwa Kulturowego Collegium Civitas w Warszawie. Członek Society for Libyan Studies (The British Academy), Zainteresowania naukowe: religia i kultura świata arabsko – muzułmańskiego oraz militarne aspekty bezpieczeństwa (terroryzm). Prywatnie miłośniczka kuchni bliskowschodniej oraz architektury i sztuki Islamu.

https://muzeumwarszawy.pl/wyklady-centrum-interpretacji-zabytku-wrzesien-grudzien/

Czas trwania: 90 minut

Opinie naszych widzów (2)

  • 10,0/ 10

    Swietny wykład, sposob prowadzenia wykladu, tresc bardzo interesujące, polecam wykładowcę

    dl.....@....pl / 05 października 2021

  • 5,0/ 10

    Takie to było trochę o niczym. W sumie niewiele skorzystałam . Wykład miał trwać do 20.00. Nawet z 15 minutowym spóźnieniem skończył się o 19.45.

    bo.....@in...ia.pl / 05 października 2021

Muzeum Warszawy - Adres i dojazd

Rynek Starego Miasta 28-42
00-272 Warszawa

http://muzeumwarszawy.pl

Kup bilet
× 1 osoba obecnie przegląda tę ofertę.