„Wybieramy swoje pokarmy nie tylko dlatego, że są dobre do jedzenia, ale przede wszystkim dlatego, że są dobre do myślenia.” To jedno z najsłynniejszych zdań Claude’a Lévi-Straussa – twórcy nowoczesnej antropologii i niestrudzonego badacza kulinarnych mitów, tabu i plemiennych struktur. Jedzenie kształtuje społeczeństwo, ustala kategorie, w których myślimy i mówimy o świecie, wyznacza linie podziałów między zamożnymi a ubogimi, wtajemniczonymi a profanami.
Tematem naszego spektaklu będzie jedzenie, a czasem nawet jedzonko. To, czym się delektujemy, obżeramy, co konsumujemy, pochłaniamy, wcinamy... Skąd się wzięło w naszym koszyku, lodówce i na naszym stole? Jaką drogę przeszło i z jakim kosztem się wiąże?
Naszym zadaniem jest przerzucenie scenicznego mostu między codziennością aktów konsumpcji a globalnymi procesami; ukazanie nieoczywistych linii, które łączą wizytę w supermarkecie i selfie z modnej restauracji; zakupy na ekologicznym bazarku i cyklony pustoszące wybrzeża odległego kraju; twoją niewielką lodówkę i największą hodowlę drobiu w Europie.
Obsada
Agnieszka Kościelniak
Marta Konarska
Katarzyna Zawiślak-Dolny
Karol Kubasiewicz
Sławomir Rokita
Feliks Szajnert
więcej
Realizacja
Reżyseria: Katarzyna Szyngiera
Scenariusz: Marcin Napiórkowski , Katarzyna Szyngiera , Mirosław Wlekły
Scenografia: Przemek Czepurko , Katarzyna Ożgo
Kostiumy: Sylwia Lasota
Muzyka: Jacek Sotomski
Reżyseria świateł: Paulina Góral
więcej
Teatr im. Juliusza Słowackiego w Krakowie - Adres i dojazd
Sprzedaż wejściówek na spektakl
()
zaczyna się
o .
Podaj swój adres email a damy Ci znać o rozpoczęciu sprzedaży.
Przypomnienie zostało ustawione.
Wyszukiwanie najbliższego miasta...
W tym momencie wyszukujemy najbliższe Ciebie miasto w którym prowadzimy sprzedaż wejściówek i
biletów. W
celu zwiększenia dokładności zaakceptuj prosbę o udostępnienie lokalizacji w Twojej
przeglądarce.