Wykład online: Bliski Wschód od Kuchni Dolma, sarma i abraq: Nie tylko kulinarne dziedzictwo osmańskie w Afryce Północnej i Bliskim Wschodzie (dr Magdalena El-Ghamari)
Cykl spotkań: Bliski Wschód od kuchni
Smaki Bliskiego Wschodu od dziesięcioleci goszczą na stołach całego świata. Współcześnie często nawet nie pamiętamy już o ich orientalnym pochodzeniu i ostro – słonych przysmakach. Przepisy przemieszczały się po miastach średniowiecznego islamu, takie jak historie z Tysiąca i jednej nocy, noszone przez podróżników i testowane, zbierane, kopiowane i dostosowywane do lokalnych składników. Wiele z tych przepisów to przodkowie popularnych współczesnych potraw, takich jak baklawa i hummus. Inne w dużej mierze zniknęły z użytku….
Prowadząca: dr Magdalena El-Ghamari - doktor nauk społecznych. Pracownik naukowo-dydaktyczny w Instytucie Nauk Politycznych i Stosunków Międzynarodowych (INPISM) oraz Kierownik Pracowni Bezpieczeństwa Kulturowego Collegium Civitas w Warszawie. Członek Society for Libyan Studies (The British Academy), Zainteresowania naukowe: religia i kultura świata arabsko – muzułmańskiego oraz militarne aspekty bezpieczeństwa (terroryzm). Prywatnie miłośniczka kuchni bliskowschodniej oraz architektury i sztuki Islamu.
Czas trwania: 90 minut
Organizator: Muzeum Warszawy - VOD
Opinie naszych Widzów
(4)bo.....@in...ia.pl | 16.11.2021
Adres i dojazd
Online,
Online
Wykład online: Bliski Wschód od Kuchni Dolma, sarma i abraq: Nie tylko kulinarne dziedzictwo osmańskie w Afryce Północnej i Bliskim Wschodzie (dr Magdalena El-Ghamari)
Cała Polska - online, Online
Sprzedaż on-line zakończona: ustaw powiadomienie, aby dostać email, kiedy bilety pojawią się w sprzedaży.
Nasze benefity
Możliwość wymiany rezerwacji najpóźniej na 3 dni przed wydarzeniem
Powiadomienia o zmianie w repertuarze
Zwracamy pieniądze w 24h lub wymieniamy na inny termin w razie odwołania wydarzenia