Maciej Cempura - zdjęcie

Maciej Cempura

9,5 / 10

13 oddanych głosów

Wykształcenie:

2020 - rok ukończenia- Akademia Tetaralna w Warszawie Wydział Sztuki Lalkarskiej w Białymstoku

Ogólnokształcąca Szkoła Muzyczna I i II stopnia w Płocku, I stopień w klasie Akordeonu

Filmografia:

2019- UŁASKAWIENIE REŻ. J.J.Kolski , rola Zakonnik

2018- UŁASKAWIENIE reż Jan Jakub Kolski (rola: Brat Pomocnik)

2014- OBIETNICA reż Anna Kazejak (rola Seba)

2009- JANOSIK PRAWDZIWA HISTORIA reż.A.Holland i K.Adamik

Seriale:

2020- NA DOBRE I NA ZŁE ROLA Mateusz

2014- PRAWO AGATY (rola: Marcin)

2013- LEKARZE (obsada aktorska)

2011 - odc. 64 w RANCZO (rola: Szymek Solejuk)

2009 - JANOSIK. PRAWDZIWA HISTORIA (Obsada aktorska)

2009 - Serial JANOSIK. PRAWDZIWA HISTORIA (Obsada aktorska)

2009 - odc. 41 w RANCZO (rola: Szymek Solejuk)

2008 - odc. 30 w RANCZO (rola: Szymek Solejuk)

2007 - odc. 1-5, 9-12 w ODWRÓCENI (rola: Piotrek Sikora `Pietruszka` - syn Joanny i Pawła)

2007 - odc. 16 w RANCZO (rola: Szymek Solejuk)

2006 - odc. 4-6, 8, 9, 11, 13 w RANCZO (rola: Szymek Solejuk)

2002 - odc. 119 w NA DOBRE I NA ZŁE (rola: syn sanitariusza Marcina)

NAGRODY:

Laureat stypendium MKiDN na rok akademicki 2018/2019 za osiągnięcia

Laureat nagrody `The Best Acting Award` na WTEA 2019 International Festival w Pekinie ,za role Puka w spektaklu `Sen nocy letniej.Kochankowie` 14-22.10.2019

Spektakle z udziałem tego aktora:

Chłopcy z Placu Broni - Festiwal Mała Boska Komedia

Dla dzieci

Nagrody:
Złota Maska za najlepszy spektakl w sezonie 2017/2018
Nagroda KOT W WORKU na Międzynarodowym Festiwalu Teatrów dla Dzieci i Młodzieży KORCZAK 2018
II miejsce na 29. Międzynarodowym Festiwalu Teatralnym Bez Granic / Bez Hranic w Cieszynie

Nad głowami świszczą pociski słów. Ktoś komuś wypowiada wojnę. Jeden przeciw drugiemu. Nieustannie toczą się małe i duże wojny. Trwa wielkie zawłaszczanie. Moje-Twoje.Po której jesteś stronie? I czy w ogóle musisz być po czyjejś stronie?
Place zabaw, boiska, podwórka stają się polem bitwy. Nie ma czasu na refleksję. Wśród okrzyków nie słychać głosów rozsądku, nie słychać propozycji dialogu. W bitewnym hałasie nie słychać cichego śpiewu dziecięcej wrażliwości, nie słychać odgłosów zabawy i radości. Plac, o który toczy się walka to przestrzeń, w której każdy chce być zwycięzcą, gdzie realizują się instynkty walki i obrony. Wszystko po to, by zaspokoić głód własności, tożsamości i społecznej przynależności. W „Chłopcach z Placu Broni” tematom walki, bohaterstwa i ofiary, kształtującym wyobraźnie i postawy młodego odbiorcy, towarzyszą rodzące się podziały, wrogość i zawężenie optyki, będące efektem ubocznym powstających w grupie norm i ideologii. Głównym sensem i zadaniem spektaklu jest uchwycenie momentu, w którym instynkty i systemy wartości zaczynają przejmować kontrolę nad zbiorowością.
SUGEROWANY WIEK: 10+
Na podstawie „Chłopców z Placu Broni” Ferenca Molnára w adaptacji Martyny Lechman i Konrada Dworakowskiego.

Szczegóły

Piotruś Pan

Dla dzieci

Lecimy z całym tym cyrkiem! Wzbijamy się w powietrze, żeby zobaczyć świat z góry, oderwać się od spraw przyziemnych. Ten fantastyczny odlot zapewni nam Piotruś Pan, specjalista od dzieciństwa i zabawy. Chłopiec z magicznej krainy – Nibylandii – nie pozwoli nikomu dorosnąć. Dzięki cyrkowej konwencji, widzowie wraz z aktorami, akrobatami i muzykami przeniosą się do krainy wiecznego dzieciństwa. W Nibylandii, świecie latających wróżek i podniebnych pirackich pojedynków nie ma grawitacji, ograniczyć nas może tylko własna wyobraźnia.

Twórcy cyrkowo-muzycznego przedstawienia zastanawiają się, co w dzisiejszych czasach oznacza bycie dzieckiem i bycie dorosłym, a także badają relacje między dorosłością i dzieciństwem. Udowadniają nam, że skłonność do fantazjowania jest w każdym z nas, niezależnie od wieku, że nigdy nie jest się zbyt dorosłym, by wziąć udział w fantastycznej przygodzie.

Szczegóły